Home Οι σκέψεις μου Αλληλεγγύη

Αλληλεγγύη

by admin
1,2K views

Χαραγμένη στο γενετικό κώδικα της ανθρώπινης ύπαρξης. Αν δεν ήταν αλληλέγγυοι οι αρχάνθρωποι δε θα μπορούσαν να επιβιώσουν στο μακρύ ταξίδι της εξέλιξής τους στη σημερινή κοινωνία.

«Κάθε μέρα αλληλέγγυοι» θα ήταν πραγματικά στόχος ζωής. Σε ό.τι μικρό ή μεγάλο θα μπορούσε να προσφερθεί.

Στο σπίτι μας είχαμε δύο μεγάλα γεγονότα που με σημάδεψαν.

Το πρώτο και ανυπέρβλητο, η μητέρα μου πέθανε στα 36 της από καρκίνο αφήνοντας δύο παιδιά 9 και 7 ετών, ένα σύζυγο, μάνα, αδέλφια συγγενείς και

το δεύτερο μεγάλο γεγονός που αποτέλεσε φάρο στη ζωή μου, είναι η πρώτη μου εξαδέλφη η Θεοδώρα (όνομα και πράγμα για μένα) που γεννήθηκε με Μεσογειακή Αναιμία. Πρέπει κάθε μήνα να μεταγγίζεται. Κάθε μήνα από τότε που γεννήθηκε πρέπει να υπάρχει ένας εθελοντής δότης αίματος να της εξασφαλίσει τη ζωή της.

Η προσπάθεια να ζήσουν οι άνθρωποι δίπλα μας είναι πολλαπλάσια από έναν απλό πονοκέφαλο που μπορεί μια στιγμή να μας χαλάσει τη διάθεση ή έναν πονόδοντο που με ένα απλό παυσίπονο περνά. Η προσπάθεια να ζήσουν, είναι αγώνας και χαρά για την κάθε ημέρα που κερδίζεται. Αν αυτή η περίοδος που διάγουμε, περίοδος προσευχής για τους ανθρώπους μας, για τη ζωή μας, χωράει ακόμα μία σκέψη θα σας πρότεινα να σκεφτείτε τους ανθρώπους που δίπλα μας υποφέρουν και δεν είναι σε θέση να μας ζητήσουν βοήθεια. Εθελοντικά οι ίδιοι ας γίνουμε αλληλέγγυοι και σε ανθρώπους που δε γνωρίζουμε. Σε ανθρώπους αδύναμους και χωρίς επιλογές.

Εγώ επέλεξα την αιμοδοσία γιατί προσφέροντας αίμα σ’ έναν άγνωστο προσφέρω αίμα στη Θεοδώρα.

Επέλεξα την αιμοπεταλιοδότηση γιατί προσφέροντας τα σε έναν καρκινοπαθή είναι σα να κρατώ τη μητέρα μου ζωντανή.

Καλή Μεγάλη Τρίτη

Νίνα

Ακολουθούν κάποια στοιχεία από το Κέντρο Αίματος του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και τη Λάμψη (Σύλλογο γονέων παιδιών με Νεοπλασματικές ασθένειες Β. Ελλάδας).

Αν έχετε χρόνο διαβάστε το και σκεφτείτε το.

Η προσφορά των αιμοπεταλίων βοηθάει ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως λευχαιμία, καρκίνο ή απλαστική αναιμία.

Συχνά η επιβίωση των ασθενών αυτών εξαρτάται από τη μετάγγιση των αιμοπεταλίων. Παιδιά που βρίσκονται σε Παιδοογκολογικές κλινικές υφίστανται πολλούς κύκλους θεραπείας. Η ένταση των θεραπειών είναι η μέγιστη δυνατή, ανάλογα με το πόσες παρενέργειες μπορεί να αντιμετωπίσει ο μικρός ασθενής. Οι γιατροί για να αντιμετωπίσουν τις άμεσες παρενέργειες των θεραπειών, συχνά χορηγούν ένα παράγωγο του αίματος, τα αιμοπετάλια, που βοηθούν στην πήξη του αίματος. Για αυτό αναζητούνται δότες αιμοπεταλίων.

Στο αίμα μας υπάρχει περίσσεια αιμοπεταλίων έτσι ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί ορισμένος όγκος χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα για τον δότη.

Κάθε υγιές άτομο ηλικίας από 18 έως 55 ετών, το οποίο χωρίς πρόβλημα έχει δώσει τουλάχιστον μια φορά ολικό αίμα μπορεί να γίνει δότης αιμοπεταλίων.

Γυναίκες με περισσότερες από 2 κυήσεις δεν πρέπει να δίνουν αιμοπετάλια.

Μεταξύ δύο αιμοπεταλιαφαιρέσεων χρειάζεται να μεσολαβούν τουλάχιστον δύο ημέρες (15 ημέρες είναι το σύνηθες). Δεν επιτρέπεται να γίνουν περισσότερες από δύο αιμοπεταλιαφαιρέσεις σε μία εβδομάδα ούτε περισσότερες από 24-26 αιμοπεταλιαφαιρέσεις σε ένα χρόνο.

Σε αντίθεση με το αίμα, τα αιμοπετάλια δεν μπορούν να διατηρηθούν για περισσότερο από 5 ημέρες μετά τη λήψη τους. Για αυτόν το λόγο, θα δίνετε αιμοπετάλια όταν υπάρχει ανάγκη και σας καλεί η Υπηρεσία Αιμοδοσίας.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 1 ώρα έως και 1:30’

  • Κέντρο Αίματος Π.Γ.Ν.Θ ΑΧΕΠΑ 2310 993390-993399
  • Τηλεφωνικό ραντεβού για αιμοδότες. Επισκέπτριες Υγείας 2313-303390, Προϊσταμένη 2313-303402
  • Facebook: Αιμοδοσία ΑΧΕΠΑ
  • ΛΑΜΨΗ 2310 94 33 96 Κλεάνθους 5 & Παπαναστασίου 54453 Θεσσαλονίκη

Σχετικά θέματα