Home Επιπλέον βιογραφικά στοιχεία

Επιπλέον βιογραφικά στοιχεία

by admin

Κατερίνα Φιλίππου Ρόδη / Νίνα Ρόδη

Με καταγωγή από την Επίδαυρο νομού Αργολίδος (1967), σπούδασα δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας (1987-1989) και ασχολήθηκα επαγγελματικά επί σειρά ετών με ειδήσεις, ρεπορτάζ, παρουσιάσεις εκπομπών κ.α., στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο σε κανάλια τοπικής – περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας.

Στο ξεκίνημα της καριέρας μου, κάλυψα ως ανταποκρίτρια την εμπόλεμη ζώνη της Βράνιε – Νις (1999) της πρώην Γιουγκοσλαβίας, συνοδεύοντας ανθρωπιστική βοήθεια με την αποστολή της Ι. Μ. Μεγάλου Μετεώρου, Καλαμπάκας.

Από το 2001 εγκαταστάθηκα στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκα στον τηλεοπτικό σταθμό TV 100 του Δήμου Θεσσαλονίκης, ως παρουσιάστρια δύο εβδομαδιαίων εκπομπών.

Υπηρέτησα ως δημοσιογράφος στο Γραφείου Τύπου του υπουργού Μακεδονίας Θράκης, Νικ.Τσιαρτσιώνη (2005-2006)

Ακολούθως συνεργάστηκα με την ΕΤ-3 ως παρουσιάστρια της εκπομπής «Δρομολόγια Εσωτερικού» (2006–2007)

Συνεργάστηκα επίσης με ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά της Θεσσαλονίκης.

Ως blogger δημιούργησα δύο λογοτεχνικά blogs: το Artenistas και το A girl named NI.RO [των οποίων το αρχείο θα το βρείτε στο site], ενώ ασχολούμαι συστηματικά με την ποίηση και την πεζογραφία, την αρθρογραφία, τα εικαστικά και τη φωτογραφία.

Έχω ολοκληρώσει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / Κέντρο Επιμόρφωσης:

· «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ» (2023-2024)

· «Digital Culture. ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ» (2019-2020)

· «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ,ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΑΝΑΒΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» (2017-2018)

· «ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΥΣΗ» (2011)

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ), Θεσσαλονίκη (Ελλάδα) Εκπαιδευτικά προγράμματα με τίτλο:

· «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ» (2023)

· «Η ΚΟΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ» Β’ Κύκλος: Η περίπτωση των δύο προς Θεσσαλονικείς Επιστολών του απ.Παύλου (2020)

· «Η ΚΟΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ» (2019)

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΚΒΕ – Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών)

«Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΗΓΕΣ» 2015-2016 (2 ενότητες)

Σπουδές Παλαιογραφίας (Ανάγνωση και μελέτη ελληνικών χειρογράφων, από τον 11ο αι. μ.Χ)  

· Ελληνική Παλαιογραφία  ΜΙΕΤ, Β’ κύκλος. Dr. Αγαμέμνων Τσελίκας (2022-2023)

· Ι. Μ. Αγίας Θεοδώρας, Θεσσαλονίκης, Κέντρο Αγιολογικών Μελετών, σπουδές Παλαιογραφίας διετούς φοίτησης. Dr Μαρία Βρέττα (2018-2020)

Έχω εκδώσει το 2015 το βιβλίο: «Οι Μαγεμένες στην γενέθλια πόλη» με το ψευδώνυμο Νίνα Ρόδη από τις εκδόσεις Νησίδες ενώ είναι υπό έκδοση το δεύτερο μυθιστόρημά μου.

Πρωταθλήτρια σε δρομικά αθλήματα ανατολικής Αττικής, συμμετείχα ως εθελόντρια σε αθλητικά γεγονότα όπως οι Δοκιμαστικές Διοργανώσεις Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 και Παγκόσμιοι Θερινοί Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 και στον 28ο Κλασσικό Μαραθώνιο Αθηνών στην επέτειο των 2.500 ετών του Μαραθωνίου.

Υπήρξα μέλος της Εθνικής Αερολέσχης Ελλάδος, αλεξιπτωτίστρια πλαγιάς (paragliding), πιστοποιημένη καταδύτρια αυτόνομης κατάδυσης, ενώ είμαι μέλος συλλόγων της Θεσσαλονίκης (Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης,  Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Συλλόγου Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης «Ο Κολοκοτρώνης» κ.α.)

Έθεσα υποψηφιότητα  ως Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη “ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη” και υποψήφιο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα (2019).

Από το 2005 εργάζομαι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Ιατρικής όπου και συμμετείχα στην Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης του Κορωναϊού, στο Κέντρο Αναφοράς Κορωναϊού, Εργαστήριο Μικροβιολογίας, ΑΠΘ (2019-2020) με Αριστείο Κοσμητείας Ιατρικής.

Πιστοποιημένη ανανήπτρια Βασικής Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης(ΚΑΑ) με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (ΑΕΑ) BLS/ ERC (2024)