Home Artenistas Artenistas 1.12.2014

Artenistas 1.12.2014

by admin
372 views

Αθανάσιος Χριστόπουλος 
Ένας λησμονημένος ποιητής

Η ταινία αφορά στη ζωή και το έργο του καστοριανού ποιητή Αθανασίου Χριστόπουλου (Καστοριά 1772- Βουκουρέστι 1847), μιας άγνωστης αλλά σπουδαίας μορφής του νεώτερου Ελληνισμού, που έζησε τον 18ο αιώνα στις παραδουνάβιες κυρίως ηγεμονίες.
Καταγόταν από φτωχή οικογένεια και σχεδόν ασκητεύοντας στα νεανικά του χρόνια, κατόρθωσε να πλουτίσει το νου του με μάθηση πρωτόγνωρη για την εποχή και να ανέλθει σε ανώτατα αξιώματα.
Πολιτικός συγγραφέας, φιλόσοφος, γιατρός, νομοθέτης, ανώτατος δικαστής, μεταφραστής αρχαίων κειμένων, φιλόλογος και θεατρικός συγγραφέας, έμεινε κυρίως στην πνευματική ιστορία της Ελλάδας ως δεξιοτέχνης στιχοπλόκος και λυρικός ποιητής.

Ο φακός, ακολουθώντας τα βήματα του ποιητή στους τόπους που έζησε και εργάστηκε, προσπαθεί να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές αυτής της πολυσήμαντης προσωπικότητας, αποκαλύπτοντας συγχρόνως την κοινωνικοπολιτική τοιχογραφία της εποχής.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Βουκουρέστι, το Ιάσιο, τη Βουδαπέστη, τη Βιέννη, την Πάδοβα, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην Κέρκυρα, στα Γιάννενα, καθώς και στη γενέτειρα ου ποιητή, την Καστοριά.

Σχετικά θέματα