Home Artenistas Artenistas 15.7.2014

Artenistas 15.7.2014

by admin
347 views

Αφιέρωμα στην Κύπρο
του Ιάκωβου Γαριβάλδη

Από το περιοδικό «Diasporic Literature» Τεύχος 5ο – Μάρτιος 2014

Περιληπτική απόδοση του αγγλόγλωσσου προλόγου.

“Για πρώτη φορά δεν έχουμε πολλά να πούμε στον πρόλογο αυτής της έκδοσης. Και δεν έχουμε να πούμε πολλά για τρεις κυρίως λόγους:
Γιατί το δράμα της Κύπρου είναι ευρέως γνωστό και η στάσιμη κατάσταση επίσης.
Γιατί μας προξενεί πόνο και απογοήτευση όταν αναφερόμαστε και επαναλαμβάνουμε τα ίδια αιτήματα για σαράντα χρόνια τώρα δίχως καμία ουσιαστική αντίδραση από την παγκόσμια κοινότητα.
Διότι οι συγγραφείς που συμμετέχουν εδώ έχουν άριστα και από πολλές πλευρές καλύψει την ατελέσφορη αυτή υπόθεση του άδικου.

Το μόνο που απομένει να σχολιάσουμε αυτόν το χρόνο που εκδίδεται το τεύχος του περιοδικού «Diasporic Literature» είναι ένα:
Για την Κύπρο φέτος, όπως και τις προηγούμενες τέσσερις δεκαετίες, το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για το 2014 ως έτος Μικρών Νησιωτικών Αναπτυσσόμενων Χωρών, δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα γιατί η ίδια κατάσταση των θυτών, των συνωμοτών, των αδιάφορων (όλοι εκ των οποίων συνηγορούν στο να διαιωνίζεται μια παρόμοια κατάσταση) δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο μετά από τόσες χιλιάδες νεκρούς, εκτοπισμένους, κι εποίκους. Παραμένει η ίδια σ’ έναν τόσο μικρό κι ανυπεράσπιστο χώρο.

Κύριοι, τίποτα μέχρι σήμερα δεν καταφέρατε, τίποτα ουσιαστικό δεν κάνατε. Οι συνωμοσίες των συμφεροντολόγων δεν έχουν πέραση σ’ αυτόν τον υπερήφανο λαό…
Για ποιες χώρες κόπτεσθε ότι ενδιαφέρεστε αν δεν μιλήσετε για τις αδύναμες και αδικημένες;

«Συγχαρητήρια», κύριοι, για την ανικανότητά σας”

Για την online ανάγνωση του περιοδικού:
Diasporic Literature Issue 5, Vol.1, Cyprus

Σχετικά θέματα