Home Artenistas Artenistas 18.11.2014

Artenistas 18.11.2014

by admin
344 views

Η λίμνη των κύκλων 
της Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου

Αναστολή

Στην κιβωτό ζωής
μου λείπει ένα ζεύγος
πνεύμονες αγάπης
Ο αρσενικός καιρός
Η θηλυκή εποχή
Το ουδέτερο σύμπαν

Αναστέλλεται η διαιώνιση
του αίματός μου

Η ευτυχία γράφεται με ήττα

Η ευτυχία γράφεται ανορθόγραφα
Χωρίς κανόνες δίχως τονισμούς
Σαν λέξη μονοσύλλαβη
Σαν δίφθογγο χωρίς διαλυτικά.

Ποιήματα κοινωνικής αναφοράς, ποιήματα υπαρξιακής φόρτισης (Ενοχές σ. 19), αλλά και ποιήματα αναζήτησης του εσώτερου εαυτού μας και του άλλου (Κλάσμα καταχρηστικό, σ. 11). ποιήματα επικοινωνίας (σελ. 52) και αλήθειας για τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο που ζει και χάνεται ανυπεράσπιστος σε έναν κόσμο, ερήμην μας και άθελά μας (Το άσπρο μας άλογο, σ. 8). Αλλά και ποίημα αίτημα μιας τελικής λύτρωσης/διαφυγής (Λίγο πριν, σελ. 56).
Η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου μέσα από σιωπές, κρυμμένους φθόγγους, νεκρές φύσεις που ανασαίνουν ζωή, επιχειρεί το ταξίδι της όχι πάντα με ούριο άνεμο, αλλά με την ελπίδα ενός κλάσματος, έστω, αξιοπρέπειας αλήθειας και δικαίου.
Ένταση αποπνέουν οι στίχοι της, εικόνες πένθιμες αλλά και λυτρωτικές, τα ποιήματά της ανοίγονται σε δρόμους επικοινωνίας αγάπης και εγκαρτέρησης:

Κοίταξέ με σαν παράθυρο ανοικτό
με φόντο ένα δρόμο μου
καθώς πηγαινοέρχονται με βήματα γοργά
υποβολείο στην ποίησή μου
λέξεις χωρίς το στίχο τους.
Τότε μπορείς να καταλάβεις ίσως
αυτή τη μέρα που γεννιέται μες στα μάτια μου
κάθε που δύει ο κόσμος.

Με φόντο ένα δρόμο μου, σ. 20

«Μια φωτοσύνθεση ιδεών» κι ενέργειας που απαιτεί «η επόμενη» ζωή μας. Μ’ άλλα λόγια η έντονα υπαρξιακή δουλειά της Αρτεμίου δεν καταγράφει και δεν απευθύνεται μονάχα στο δύσκολο παρόν

Όλο καρφιά στην πόρτα σου
για να κρεμάς τη σαββατιάτικη έξοδό σου

αλλά προσβλέπει και εστιάζει στο μέλλον το απόμακρο και θείο στο οποίο πιστεύει και το υπηρετεί με συνέπεια, εκπέμποντας «ακόμα καθαρότητα».

Από τις εκδόσεις Μανδραγόρας κυκλοφορούν επίσης τα ποιητικά της «Κατεπείγον» 2011, «Διμερής Συμφωνία» 2013, τα διηγήματα «Αφύπνιση 800 mg» 2012, ενώ μόλις κυκλοφόρησε το ποιητικό της παραμύθι «Για ένα χαμόγελο» με εικονογράφηση της Βιβής Τουρόγιαννη.

https://mandragorasmagazine.wordpress.com/2014/08/

Σχετικά θέματα