Ορφεία Αρμονία

by admin
548 views

Η «Ορφεία Αρμονία» (πλήρης τίτλος: Σύνολο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής «Ορφεία Αρμονία»)

είναι ένα σύνολο νέων καλλιτεχνών, που προσφέρει στον θεατή της σύγχρονης εποχής ένα νεοδιάστατο ταξίδι στον κόσμο της Αρχαίας ελληνικής Μουσικής.

Γνώρισα τον Δημήτρη αρκετά χρόνια πριν σε μια συναυλία του μουσικού συνόλου “Ορφεία Αρμονία” στον ιδιαίτερο χώρο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Πριν αρχίσει τη συναυλία, ο Δημήτρης Δελφινόπουλος παρουσίασε ένα προς ένα τα όργανα, μας εξήγησε το ρόλο τους στην αρχαία Ελλάδα δίνοντάς μας την ευκαιρία να δούμε, να ακούσουμε και να αποκτήσουμε μία πρώτη επαφή με το κάθε όργανο. Η συνέχεια ήταν απλά καθηλωτική.

Η εμπειρία του ως μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης επί σειρά ετών, η προσωπικότητά του και το αμείωτο ενδιαφέρον για μελέτη της αρχαίας μουσικής, εκτός της ικανότητάς του να συνθέτει, είναι τα θεμελιώδη στοιχεία που συγκρατούν τόσο ακέραιο το μουσικό σχήμα και το οδηγούν κάθε φορά ένα βήμα πέρα από τα συνηθισμένα.

Το όραμά του για την γνωριμία και αποδοχή της αρχαιοελληνικής μουσικής συν το χρόνω αποκτά σάρκα και οστά και όλο και περισσότεροι πλέον αποζητούμε και απολαμβάνουμε τη “νεοδιάστατη μουσική” όπως την αναφέρει.

Η συνεργασία μας με τον Δημήτρη και το μουσικό σύνολο «Ορφεία Αρμονία» ξεκίνησε με το σεβασμό να είναι κυρίαρχος σε κάθε μας έκφανση. Στη συνέχεια, η δυνατότητα να παρακολουθώ τις συναυλίες τους, ανέπτυξαν και εδραίωσαν μία βαθιά φιλία.

 DDEL 600

Η αρχή έγινε με το αφιέρωμα της αρχαιοελληνικής μουσικής και του Συνόλου, στο περιοδικό “Ελληνικό Πανόραμα” ενώ θεωρήσαμε σπουδαία κοινή στιγμή, να συνεργαστούμε στην Τελετή Λήξης της έκθεσης των αντιγράφων των “Μαγεμένων”,των Las Incantadas, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2016, στο περίπτερο 3, των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ-HELEXPO.

Την έναρξη και τη λήξη της παρουσίασης της Τελετής,είχε αναλάβει το Σύνολο «Ορφεία Αρμονία» ενώ το τμήμα που αφορούσε την παρουσίαση του βιβλίου “Οι Μαγεμένες στην γενέθλια πόλη”, πλαισίωσαν τρεις ηθοποιοί του Συνόλου.

Από την άλλη, δύο ποιήματα δικά μου, “Αύρα” και “Λήδα και Δίας” συμπλήρωσαν τους συνολικά οκτώ ύμνους που αφορούσαν κάθε μορφή των τεσσάρων αμφίγλυφων πεσσών των “Μαγεμένων” και ακούστηκαν εκείνο το βράδυ στη πραγματικά εξαιρετική Τελετής Λήξης της έκθεσης των αντιγράφων του μνημείου 151 χρόνια μετά την αρπαγή και την έκθεσής τους στο μουσείο του Λούβρου.

Αύρα

Τη γοργοπόδαρη Αύρα,
του Λέλαντου την κόρη,
συντρόφισσα της Αρτέμιδος
και του αέρα νύφη,
θέλησε με τέχνασμα
ο Βάκχος να δαμάσει.

Ο έρωτας δεν φυλακίζεται
μες στα δεσμά του πάθους
αν πρόθυμα
ο θύτης
οικιοθελώς δεν προσφερθεί
θύμα ο ίδιος
στου πόθου την αγρύπνια.

Η παραφροσύνη της στιγμής
τη σκοτεινή ανθρώπινη πλευρά
με βία αποδόμησε.
Στην ύβρη που διαπράχθηκε
του καθαρμού η λύτρωση
από σώμα νεανικό
πάντα
θα πηγάζει.

Γοργά θα τρέχουν τα νερά
την επιθυμία για κορμί
αέναα
να ξεδιψούνε.

Νίνα Ρόδη

link: Παρουσίαση του ποιήματος “Αύρα” στην Τελετή Λήξης των Μαγεμένων – 18/1/2016 ΔΕΘ-HELEXPO

Λήδα και Δίας – Κύκνος

Ο Ζευς,
θεός θεών
και ανθρώπων ο πατέρας
ν’ αντισταθεί δεν μπόρεσε
στο λάγγεμα του κάλλους.

Μες στου Ευρώτα τα νερά
η Λήδα η καλλίπυγος
το σώμα της ξεπλένει.

Τον κύκνο που πλησίαζε
διώκτης αετός,
τον κόρφο της αβρό
με την στοργή που άρμοζε
προσφέρει προστασία.

Στου στήθους τη θωπεία
ο πόθος
σκίρτησε πολύς.

Συνεύρεση
θνητών και αθανάτων,
τη δόξα
και την καταστροφή
στο μέλλον τους
θα εγγράψουν.

Νίνα Ρόδη

Σχετικά με το Σύνολο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής «Ορφεία Αρμονία»

σύνολο ορφεία αρμονία

Η «Ορφεία Αρμονία» αποτελείται από διακεκριμένους μουσικούς, με ιδιαίτερη εκπαίδευση στις τεχνικές των αρχαίων οργάνων, κυρίως των εγχόρδων, και στην ερμηνεία των μουσικών κομματιών. Οι ενορχηστρώσεις, η έρευνα, οι μουσικές συνθέσεις στη συνοδεία των απαγγελιών και τα βασικά στοιχεία της εκπαίδευσης των μουσικών έγιναν από το Δημήτρη Δελφινόπουλο.

Το Σύνολο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής «Ορφεία Αρμονία» αποτελεί για πρώτη φορά στην ιστορία της μουσικής,
τo εγχείρημα να περιληφθούν σε ένα σχήμα τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα μουσικών οργάνων των διαφόρων περιόδων της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας.
Λύρες, κιθάρες, πανδουρίδες, βάρβιτοι, πολύχορδα, αυλοί, σάλπιγγες, κρουστά, συμμετέχουν σ’ ένα αρμονικό μουσικό σχήμα αναβιώνοντας τους συνολικούς αρχαϊκούς ήχους που ο χρόνος κατάφερε να διασώσει, και αναδεικνύοντας με τους χορωδούς του το αρχαίο άσμα.

Η ορχήστρα πρωτοεμφανίστηκε στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου την 1η Μαΐου του 2007.

Ο ιστοχώρος του μουσικού συνόλου “Ορφεία Αρμονία”

Σχετικά θέματα